Dit gedicht verscheen op 12 november 2019. Een tweede gedicht met aanwijzingen kwam ongeveer een week later en staat verder naar onder. Daar vind je ook de cruciale aanwijzing voor GC7F6BT.
 
december 2009
Beste Geocacher,
Precies een decennium her (als je het zo zegt klinkt het heel ver) Leg ik -de bebaarde Sint- De cache waar het allemaal mee begint. In plaats van thuisbezorgd in de schoen Moet je zelf dit keer wat doen Om dit cadeau van mij te krijgen; Om over het coordinaat nog maar te zwijgen. Het idee ontstond in 2003 In gesprek met de maker van E.T. Die in de betreffende cache Phoont naar Home, Maar pas in 2009 zag ik mijn kans schoon Om hier daadwerkelijk een cache van te maken Die een gevoelige snaar bleek te raken Van menig cacher rondom regio 040. En daarom kwam ik het jaar er op terug Met een vervolg op de eerste creatie En zo ontstond een soort van traditie. Want zo tegen december werd mij jaarlijks verzocht Of er weer een Sinterklaaspuzzel komen mocht. Het idee is simpel ieder jaar: Zet een eenvoudig puzzeltje in elkaar Dat anders is dan wat er al bestaat En waarbij in een gedichtje staat Welke handelingen je moet verrichten Om al dan geen checker groen op te doen lichten. Het loopt echter dikwijls een tikkeltje uit de hand En blijkt de puzzel wat aan de moeilijke kant. Daarom heb ik na tien jaar besloten Mijn publiek wat te vergroten En iedereen de nodige aanwijzingen te geven Om een aha-erlebniss te beleven. Dus is aan jou voorbijgegaan de puzzelpret Dan wordt je nu op het goed been gezet. En komt dat eventjes goed uit? Want zoals de oplossing van 10 jaar terug luidt Zo klinkt ook de aanpak van een zeker WP Onderweg tijdens dit jaar's Sinterklaas-GC. Voor de cache van tweeduizendennegen Hoef je voor de oplossing geen wiskundige te wezen. Tellen en rekenen zijn totaal overbodig, Taalkundig puzzelen is ook niet nodig. Internet bestond toen nog amper en over Googlen deed Sint wat schamper. Je zult bovendien moeten snappen Dat onderstrepen behoort tot Sint's betere grappen. En als je er nu nog niet achter bent: Dan komt aan dit mysterie binnenkort een end En zul je over een gedicht of tien De verdere uitwerking kunnen zien. Waarna je kunt ontdekken dat op het bogus-coordinaat Een soortgelijk bouwsel als bij de cache zelf staat. Eerst was die er overigens pal naast gelegen Maar hij heeft een tijd terug een nieuw plekje gekregen Toen het historisch bouwsel waar hij was gepositioneerd eens grondig werd gerenoveerd. En de cache is een jaar geleden voor het laatst Naar een definitieve locatie verplaatst Waarbij de puzzel minimaal is aangepast Zodat de tekst weer bij het coordinaat past. Verstopt in een gecamoufleerde 3D-print Wat dan weer een nieuwe hobby is van de Sint. Plezier heeft Sint beleefd aan elke cache die hij heeft gemaakt Hopend dat jij dat ook hebt, jij die de puzzels hebt gekraakt. Toch is dit de cache waar Sint het meest van houdt Omdat de puzzel uitblinkt in zijn geniale eenvoud.


Het onderstaande gedicht verscheen op 26 november 2019.
 
december 2009
Als je zelf de oplossing wilt bedenken Lees dan niet voorbij dit punt. Want hier onder zal ik je hem schenken Voor als je hem niet zelf verzinnen kunt. Want ik weet zeker dat het kwartje valt En daarna denk je, wat een Mop! Zodra het co÷rdinaat door de kamer schalt Als je het gedicht leest en wel hardop. Het is overigens knap frappant, Dat dit werkt in het Nederlands Want er is iets bijzonders aan de hand. (Overigens ook in het Engels en zelfs Frans.) Maar niet in het Duits, want daarin rijmt zwei Hardop uitgesproken precies op drei. De puzzel houdt namelijk helemaal (mocht je de link nog niet hebben gelegd) Verband met de taalvorm van het verhaal En daarmee is niets te veel gezegd. Nog niet duidelijk? Zie dan hier Want in de staart zit het venijn Hier staat bijvoorbeeld het cijfer ... Want 't coördinaat zit hem juist in het rijm. Sint was trouwens ontroerd dat spontaan (Of zou dit een verborgen spoiler zijn?) Een mooie traditie is ontstaan Met al die schitterende logjes op rijm. En daaruit haal je ook eenduidig Bij wie het oplossen zelfstandig is gelukt Die rijmt zijn log, en onderscheidt zich Van het proza van wie hem van een Leaks site heeft geplukt.