Dit gedicht verscheen op 14 november 2019. Een tweede gedicht met aanwijzingen kwam ongeveer een week later en staat verder naar onder. Daar vind je ook de cruciale aanwijzing voor GC7F6BT.
 
december 2010
Beste Geocacher,
Tweeduizend-en-tien, het jaar van de sneeuw! Het dikste pak dat viel in deze eeuw. En dat is blijven liggen tot op zijn verjaardag, Waarop de goedheiligman de daken op mag. En juist in die week met zo veel voor de boeg Was het dat menig cacher hem vroeg Of er dat jaar weer traditiegetrouw Een nieuwe Sinterklaascache komen zou. Nou ja, met slechts eentje als lichtend voorbeeld Was het spel slechts nog enkel één keer gespeeld, Maar het klonk allengs best als een leuk idee Dus deed Sinterklaas graag nog een keer mee, En besloot na het zoveelste verzoek te hebben gelezen Dat hij maar weer eens creatief moest gaan wezen. Een puzzel zoals er al zoveel bestaan? Daar waagde hij zich liever niet aan. Iets dat niet al te veel voorkennis vergt En dat toch een coordinaat verbergt. Iets waar je al knutselend op los kan gaan Zonder de juiste boeken te hebben staan. Of die ene website te hebben hoeven bookmarkeren, Of softwaretools te hebben moeten installeren. Zonder speciaal benodigde vaardigheden Of uitgaven te hebben moeten besteden. Eigenlijk een beetje als vorig jaar: De oplossing staat gewoon daar. Pal voor je, in het directe gezicht. Maar de uitdaging zit hem in het zien van het licht. En trouwens ook het donker in dit geval Want beide vormen samen het gezochte getal. Ook dit jaar weer, een toepasselijke coördinaatje Wat bogus betreft, op een google-maps plaatje. Want als je destijds naar satelite-view was gegeaan Dan zag je daar familie van Amerigo staan. En de cache? Die is pal naast waar menig kind hoopt Dat Sint een cadeautje voor haar of hem koopt. Toestemming was dan ook snel voor elkaar, Want de winkelbaas vond het ook toepasselijk daar. Leuk vond ik het trouwens te constateren Dat rijm ook nog blijkt te functioneren Als je het bij wijze van Rot13 omzet Met een cryptografisch monoalfabet. Maar deze opmerking kan je ter zijde laten Want die heeft met deze cache niets te maken. Tja, Sint heeft er dikwijls een handje van Om verwarring te zaaien waar hij ook maar kan. Dus let altijd goed op alles wat er staat: En of het afleiding is of juist hetgeen waar het om gaat. Niet duidelijk wat met deze cache te doen? Kijk dan over een gedicht of 10 nogmaals in je schoen. En leg dan vast een paar kopietjes van het plaatje klaar Met daar naast een viltstift en een schaar. Dan zal ik licht in deze duisternis schijnen Waarna de nevelen rond deze mystery zullen verdwijnen.


Het onderstaande gedicht verscheen op 27 november 2019.
 
december 2010
Net als vorig jaar zie je het wel of zie je het niet En blijkt het redelijk zwart-wit wie de puzzel doorziet. Dat het cijfers en letters zijn dwars door elkaar Dat is denk ik voor iedereen wel redelijk klaar. Maar bij deze zal ik even met je sparren Over hoe je deze gribus kunt ontwarren. Het is niet moeilijk maar kan toch lastig zijn Want sommige details lijken best wel klein. Maar de karakters zijn normaal geschreven En de volgorde is van links naar rechts gebleven. Alleen overlappen ze accumulatief En op die plaatsen wordt het licht negatief. Dus waar het zwart van de 'N' over dat van de '5' staat Is precies daar een wit vlak het resultaat. En waar over 'N' en '5' een '1' is geschreven Daar is het dan juist weer zwart gebleven. Dus telkens als er weer een extra teken overlapt Zorgt dat dat het oppervlak qua helderheid omklapt. Wit wordt zo zwart, en zwart wordt zo wit, Dat is eigenlijk de essentie van hoe het hier zit. Noem het iets als een XOR-respons, Althans, voor de Boleanen onder ons. Om hier een eenduidige puzzel van te maken Waarbij de lettercontouren niet verstrikt raken Zocht Sint een lettertype, sierlijk en rond, En zo kwam hij op Cooper Black als font. De karakters werden wat verschoven maar alleen verticaal Want de volgorde bleef onaangeroerd horizontaal. Anders had er natuurlijk niets meer van geklopt En had niemand ontcijferd waar de cache was verstopt. Om het op te lossen? Ik adviseer een set stiften Om de contouren daarmee uit te lichten. Volg de doorgaande lijnen tussen zwart en wit En zorg dat er nergens een knik in zit. Dan kan het niet missen en staan na een tijdje Alle cijfers en letters netjes op een rijtje. En anders maak je de overlap zichtbaar Door telkens een karakter uit te knippen met een schaar En daarmee een kopie van het paard toe te dekken Waarna je de betreffende vorm om kan trekken. Benodigd zijn vooral wat handigheid En de nodige vrije knutseltijd. Wat je hier mee moet in het veld? Dat wordt in de cache van '10 niet verteld. Ik maak het voor jou enigszins transparant, voor Zie Ginds is namelijk het volgende relevant: Donker en licht is waar het om gaat Houd om dat te doorzien een attribuut paraat.