Dit gedicht verscheen op 16 november 2019. Een tweede gedicht met aanwijzingen kwam ongeveer een week later en staat verder naar onder. Daar vind je ook de cruciale aanwijzing voor GC7F6BT.
 
december 2011
Beste Geocacher,
Het was inmiddels een traditie Om jaarlijks een sint-cache te publiceren En vanwege een overvloed aan inspiratie Kon Sint zelf ook weer wat nieuws gaan leren. Het idee was aanvankelijk slechts conceptueel En begon met louter de unieke locatie Maar gaandeweg belandde de vork in de steel En ontstond de noodzaak tot een applicatie. Een stukje code zou hier achter schuilen En de taal om te leren heette PHP Maar Sint’s uitspraak daarvan was om te huilen En voor grammatica scoorde hij slechts een 2. Maar al doende leert men, wordt gezegd En zo verliep het ook dit keer Wat eerst nog krom was werd langzaam recht En uiteindelijk liep het als een speer. Het concept: iets dat dicht is open maken Gold voor de plek waar de cache zou worden verstopt Maar aldus ook om de puzzel te kraken Waarvoor programmacode werd ingeklopt. Sint houdt altijd al van mechaniekjes: Van Rude Goldberg is hij een fan Vlakbij, in de Ontdekfabriekjes Bouwde hij er ooit een als technicien. De cache zelf kwam achter een ijzeren luik In een bouwsel, rond 5 december heel toepasselijk Dat open en dicht kon, een verstopplek zo puik Maar een slot er op bracht later ongeluk. Zodat na twee jaar een ander hoekje Op dezelfde lengte- en breedte graad geprobeerd Te vinden moest worden voor het logboekje Dat vervolgens uitstekend werd gecamoufleerd. Hoe langer het er zit, hoe minder zichtbaar Zodat menig geocacher zich verkijkt Omdat het op 't nieuw gevonden plekje daar Precies een bestaand onderdeel van de constructie lijkt. Terug naar de code, die moest ook evolueren Want vanaf de minuut dat Sint’s cache werd gepubliceerd Hebben stoute hackers lopen proberen En 100000 pakjes brute-force uitgeprobeerd. Maar dat kostte Sint natuurlijk al zijn Pieten Die toen wel wat beters hadden te doen Dan hen antwoorden die met grof geschut liepen te schieten Zodat die laatste met een tijdelijke IP-ban moesten doen. En de puzzel? Dat is eigenlijk goed observeren. Kleurenzien is hierbij essentieel. Dat Sint een speciale Daltonisme versie loopt te serveren Zegt in dit geval bij wijze van hint heel veel. Maar wat na wat komt, dat is het mysterie Daarover vertel ik een volgende keer meer. Het gaat hierbij vooral om de sequentie; Waarmee je begint interesseert niet zo zeer. En juist dat aspect blijkt uiteindelijk -al klinkt het aanvankelijk wel gek- In dit geval heel toepasselijk Als een uitstekende coördinatencheck. Want linksom of rechtsom is het coördinaat Dat je op 10 manieren weer kan geven Een aanduiding voor waar je staat En is de gevolgde route om het even.


Het onderstaande gedicht verscheen op 28 november 2019.
 
december 2011
De duizenden pakjes van 2011? De oplossing die spreekt vanzelf. Een willekeurige reeks getallen, Kies maar uit wat je zou bevallen. En ga gewoon eindeloos op zoek Naar een coördinaat bij jou om de hoek. Maar waarschijnlijk is daar geen Sint-cache gedropt Waarmee de zoektocht voortijdig stop. Nee, het gaat er om de juiste te kiezen Uit telkens tien verschillende kleuradviezen. En de resulterende karakters aan elkaar te rijgen Om zo een coördinaat te verkrijgen. Zei ik daar zojuist “coördinaat”? Zo’n ding dat achter “N51” staat? Zoek daar maar eens naar, om te beginnen En de eerste pakjes zijn al binnen. Want de cache ligt hooguit 2 mijl van de bogus vandaan Zodat er nooit N50 of N52 voorop kan staan. Dus begin met een pakje met een “N” En ik ben zeker dat ik daarna een “5” herken In één van de volgende tien dozen (Welke “N” je ook hebt uitgekozen). En ga door tot je ook een “1” hebt geselecteerd, Nadat je er hooguit 10 hebt uitgeprobeerd. Maar hoe nu verder, hoor ik je vragen? Wel, het begint je misschien al te dagen Dat het onwaarschijnlijk is dat het kant nog wal raakt Dat Sint een kleurenblinden-hulp heeft gemaakt. En dus kan je concluderen met goed fatsoen Dat al die kleuren er wel degelijk toe doen. Kijk eens goed naar alle kleurcombinaties En probeer diverse observaties Van de juiste, in volgorde geopende cadeaus En de puzzel is niet langer uitzichtloos. Je vindt één of andere regelmaat Qua lint dat om een pakje gaat. Dat kan op zich van alles zijn Volgens willekeur gebaseerd op je IP-domein Maar in elk geval is het consequent Zolang jij en alleen jij het bent. Het kan zijn dat je telkens het vorige lint Gestrikt om het volgende pakje vindt. Maar het kon zomaar andersom gelden Dat de pakjes de lint-kleuren voorspelden. Of dat de brede strepen van de doos Als smalle terugkomen in opvolgende cadeaus, En dat ook geld voor het lint. Of dat je de smalle banen later als brede vindt. Vele varianten komen voor Maar welk patroon het ook is, zet het stug door Om zo de volgende pakjes te identificeren Die je het cache-coördinaat zullen leren. Dat kan trouwens ook zijn in RD-notatie Of meters en graden, voor een projectie. En ooit voor een GC-event op Strijp-S Ging Sint speciaal op Engelse les, En vertaalde hij de halve dozen-code (Maar behouden bleef wel de kleuren methode). Wat neem je van dit hele verhaal mee? We gaan even terug nu naar het basisidee Waar het in eerste instantie mee was begonnen: (De andere varianten zijn er later bij verzonnen) Uniek is telkens de kleur van het lint Waarmee je vervolgens precies één doos vindt En ook daar zit weer een lintje omheen En ook daarvan is er bij de volgende dozen maar één. Voor Zie Ginds is de start-keuze wel van belang Maar die vind je vast, wees maar niet bang. Zelden zinvol, maar het helpt je nu Te vertrouwen op een deja vu, En te denken: heb ik misschien De juiste combinatie eerder gezien?