Lieve Els,
| Spanje, 5 december 2012 |
Sint weet: jij hebt twee rechter handen
Die je niet zo snel zult branden.
Want of je zaagt met decoupeer,
Boort, buigt, of schuurt wat heen en weer,
Soldeert of timmert, schroeft of plakt,
Stuct, behangt, schildert, beitst of lakt,
Knijpt, freest, gutst, boetseert of draait,
Pocheert, stoomt, fruit of braait,
Sauteert, braiseert, frituurt als geen ander,
Creme bulleert met een brander,
Of je nu kookt, stooft of bakt,
De keuken, dat is jouw broekzak
Die je van binnen en buiten kent;
En ’t smaakt als bij een sterrentent.
(Maar het heeft niet aan jou gelegen
Dat je dochter dat niet zo heeft meegekregen.)
En het moet wel heel gek lopen
Of er gaat geen nieuwe dimensie open
In jouw culinaire resultaat
Als deze wok op jouw gaspit staat.
Er is nog wel een kleine handleiding nodig
Want al maakt hij alle andere pannen overbodig
En lijkt hij zo simpel als maar kan
Het blijft toch een eigenzinnige pan.
Zo blijft hij niet staan, om mee te beginnen,
En zul je een kolenvuur moeten vinden.
En als dat echt niet lukt, nou ja, doe dan
De bijgeleverde ring onder de pan
Zodat hij niet direct van het fornuis
Af valt op de vloer van je huis.
En voordat je er überhaupt iets in zou wokken willen
Moet je eerst op zoek naar aardappelschillen
En die, flink heet, met wat wokolie er aan
En met het gas er onder op laten staan
Tot het geheel bijna maar net niet aanbrandt.
Waarom? Daarvan heeft Sint geen verstand,
Maar het is hem wel bijgebleven
Dat ene Wouter Klootwijk dat ooit heeft opgeschreven.
Of een ei er in bakken, eveneens heet,
't schijnt dat in China men daar meer van weet.
Het is in elk geval een hoger doel dat het dient:
Die pan wordt hierdoor voor jaren je vriend.
Lassie smaakt voortaan louter droog en zelf muf
En daarnaar wil je vanaf nu nooit meer terug.
Want bij gewokte whatever eet je voortaan
Kleefrijst die 20 minuten op moet staan.
En dat geeft je dan weer voldoende tijd te verpozen
Om je met je smartphone uit te sloven,
Een tweetje op Twitter, bel met Skype via 't net
Een blogje in Wordpress, op Facebook een chat,
Of je update jouw avatar of je forum-profiel,
Want zonder Social Media, dat is debiel,
Check even wat Hash-tags, of tiny-U-R-L,
Tik H-T-T-P, -wacht, daar gaat de keuken-bel!-
Ach laat nog maar even, je bent nog niet klaar;
Volgens Wikipedia is rijst 5 minuten later ook prima gaar.
Om terug op die wok te komen, die als geen ander
Dienst kan doen als allesbrander
Omdat die menig ingrediënt slikt
En het hoogst zelden vertikt
Om wat je er in mikt –zonder grap-
Om te toveren in een smakelijke hap.
En jij zal je reputatie niet snel kwijt raken
Dat je overal wel wat van weet te maken.
Alleen laatst voelde je je genept
-er is hier al eerder over gerept-
Toen Cornelis je laatst hoogst
verraste met een courgetten-oogst
Van een omvang van heb ik jou daar:
46 kilogram, eerlijk waar.
En toen zat je met je handen in het haar
Want het is wel een beetje raar
Om elke dat het zelfde te maken;
Zo zou je jouw ster nog kwijt raken.
Maar gelukkig kun je nu proberen
Elke dat iets nieuws te leren
Want deze adventskalender biedt
In 24 vakjes, zoals je ziet,
Voor elke dag tot aan de kerst
Een ander recept dat in het verst
Niet op het vorige of dat daarvoor lijkt
Zodat er op de tafel prijkt
De komende dagen courgettesoufflee,
Courgettesoep, courgettepasta, courgettepuree
Courgetteijs, stamppot met courgette
Courgettedrank, Courgettestoof, Courgette omelet.
Je kan vast je lol niet op,
Maar het gedicht zegt hier wel: stop.
Sint zelf moet gauw weer terug naar Spanje;
Hij eet liever appeltjes van oranje.
_____ Liefs, Sinterklaas & Pieten _____
p.s. Tot recept 6 duurt het nog wel even;
Kan je mooi het hoge cadeau aan de volgende geven.