Dit gedicht verscheen op 22 november 2019. Een tweede gedicht met aanwijzingen kwam ongeveer een week later en staat verder naar onder. Daar vind je ook de cruciale aanwijzing voor GC7F6BT.
 
december 2016
Beste Geocacher,
We zijn in tweeduizendzestien aanbeland. Dat jaar gebruikte Sint een oud idee Dat hij al langer had achter de hand, Maar hij deed er maar niets mee. Dolende door de duistere krochten Van het alom bekende internet Worden dingen gevonden die we niet zochten; Wie heeft ze daar neergezet? Maar leuk is deze kennis bovendien Want Sint kan er nog eens wat mee. En zo codeerde hij zijn cache van 2016 Met een vondst uit 2002. Toen maakte Sint in zijn vrije tijd Een plaatje -vrij naar Piet- Gelijk een foto van een paar byte Die hij wat pixelig liet. Waar het om draait is een kruimelspoor Van hintjes her en der: Zoek ze, vind ze, en associeer wild door Dan kom je vast heel ver. Al zit er tussen alles Wat wel ter zake doet Ook een uitgebreid circus Waar je juist niets mee moet. De eerste vier coupletten Zijn van die categorie. Daar hoef je niet op te letten, Die gaan over historie. Het bogus punt is een bakker (Die vast ook wel eens pepernoten bakt) En hopelijk maakt dat je wakker Opdat je het pepernotenrecept er bij pakt. Het recept laat zich vertalen Maar zeker niet al te best. “Engels” staat in die verhalen. Google NL-EN doet de rest. Maar dan, hoe levert dat je Dan de weg naar fase twee? Het is op zich maar een klein stapje Maar ik help je er toch even mee. In het recept staan toch wat frases Die niet alledaags schijnen haast. En voor de vervolgfases Klinkt esoterisch wat misplaatst. Chef-piet klinkt best aardig In de context van ’t gedicht, Maar met een recept zo eigenaardig Wordt geen Michelin-inspecteur bevredigd. Het recept zal dus wel niet deugen En de pepernoten smaken waardeloos Maar wellicht brengt deze culinaire leugen Je wel dichterbij de eindcachedoos. Probeer op Google eens wat query’s Of op DuckDuckGo , Bing of Yahoo Met termen als Chef en Esoterisch Werk je naar de oplossing toe. En zo vind je een programmeertaal (Het halve gedicht gaat over IT) En daarmee ben je helemaal Klaar om te beginnen aan deel 2.


Het onderstaande gedicht verscheen op 4 december 2019.
 
december 2016
In het eerste hint-gedicht over 2016 Heb ik je wat termen gegeven Waarmee je zelf zou kunnen zien In welke taal deze cache is geschreven. Allereerst is er de taal Chef genaamd Waarin ik schreef het pepernotenrecept Dat, mits geïnterpreteerd zoals betaamd Als uitvoer van “Piet” en “Codel” rept. Piet is namelijk ook een taal Die niet met leesbare code maar plaatjes werkt Met gekleurde pixels, in plaats van verbaal, En die worden als codels aangemerkt. Waren het bij Chef de ingrediënten Waarvan hoeveelheden als waardes fungeren, Bij Piet zijn het juist kleurcoëfficiënten Die als getallen functioneren. Althans, het gaat om het aantal blokjes, Aangrenzend, van dezelfde tint. En tel daarvan het aantal hokjes Opdat je een getalswaarde vindt. En in Chef zijn de uitgevoerde operaties (plus, min, sla op, print uit, voer in) Weergegeven door elke chronologisch Uitgevoerde koks-handeling. Maar in taal Piet is immers daarentegen Dat wat je met de getallen doen moet Evenwel juist daar in gelegen In elke pixelsgroepjes’ tint en gloed. En de Piet code? Die zie je staan Als plaatje in de cache beschrijving: Die vier Pieten met blije kleuren aan Blijken de cache codering. Piet-code begint altijd links boven En wordt dan naar rechts toe uitgevoerd, Per effen vlak wordt er geschoven Tot de rechterrand wordt aangeroerd. Dan draait de code uitvoer Rechtsom en nu dus omlaag Tot ook daar ons keert een contour En het linkswaarts vervolgt gestaag. Aldus gaat het alsmaar door Soms links, soms rechts aanhoudend, Wat gestuurd wordt door een semafoor Die de uitgevoerde code herkent. Het geheugen dat in Piet wordt bijgehouden heet een stapel ofwel de stack. Alles wat moet worden onthouden krijgt met push bovenop een plek. En van bovenaf worden waardes gepakt: Stel de bovenste twee tel je op. Dan wordt het resultaat teruggeplakt Bovenaan de stack op de top. Er zijn diverse pagina’s op internet Die je haarfijn kunnen vertellen Hoe je Piet handmatig interpret Je hoeft haast alleen maar te kunnen tellen.
licht
rood
licht
geel
light
groen
light
cyaan
light
blauw
light
magenta
rood geel groen cyaan blauw magenta
donker
rood
donker
geel
donker
groen
donker
cyaan
donker
blauw
donker
magenta
wit zwart
Maar er is ook een alternatief En online kan je diverse tools zien staan Die met een plaatje als invoer net zo lief Met de pixels voor jou aan de slag gaan.
 Verandering van helderheid
Verandering van tintgelijk1 donkerder
(of 2 lichter)
1 lichter
(of 2 donkerder)
gelijk plaats op stapelhaal van stapel
1 stapoptellenaftrekkenvermenigvuldigen
2 stappendelenmoduloniet
3 stappengroter danuitvoer-richtinglinks/rechts aanhouden
4 stappenkopieer stapelroteer stapelin(waarde)
5 stappenin(letter)uit(waarde)uit(letter)
Startend linksboven, in het felle blauw Tel je vier pixels, waarnaast is te zien In een tint donkerder tel je al gauw Een aangrenzend blok van precies 13. In Piet’s definitie kan je vervolgens lezen Dat je bij een donkerder maar wel gelijke tint Het getal (dat zal in eerste instantie 4 wezen) Vervolgens bovenop de stapel vindt. En na de 13 in het donkerste blauw Volgt er één enkele die lichter is gekleurd Ook ook deze 13 wordt daarom gauw Bovenop de stapel, op de 4 gepleurd. Dan loop je een donkerpaarse codel in Twee stappen donkerder, en 1 stap qua tint En dus voer je uit een vermenigvuldiging En je als resultaat (13 * 4 =) 52 vindt. Zo worden er nog een flink aantal waardes Berekend met deze kleurige code. En die leiden uiteindelijk tot uitvoer aldus Soms als getal, soms als letter aangeboden. Hierdoor ontstaat er alras een tekst Met cijfers en woorden als oost en noord Waarmee je vervolgens heel relaxed Het coördinaat van deze cache scoort. Omdat het niet iedereen pleziert Om als μ-processor te moeten denken Wordt door ene Gabrielle een website bestierd1) Waar je bediend wordt op je wenken. Sla eerst het Pieten-plaatje2) op Om het daarna in de Piet-processor te IMPORTeren. Druk vervolgens rechts op de DEBUGGER knop En dan op RUN om de code te execureren. Het is leuk stapsgewijs te volgen Hoe Piet het plaatje evalueert Terwijl de codels worden verzwolgen En de output wordt gemuteerd. Het is de final die ik heel toepasselijk In een ouderwetse datadrager verstop. En die je weer terug steekt met een klik En je er uit haalt met een druk op de knop3½). Laatst werd ik er op geattendeerd Dat mijn cache-idee is gecopieerd Door de cache die te vinden is hier Via de link https://coord.info/GC33Q94 Maar deze andere blijkt geplaatst in 2011 Dus het plaggiaat pleegde ik onbewust zelf.


1) Er zijn meer van dergelijke Piet-interpreters, maar deze vond Sint qua uitvoer wel gers. 2) Klik met de rechter muisknop op de betreffende afbeelding en het menu heeft vast iets als "opslaan" in de aanbieding. 3½) Waar lijkt het logboek op? Het rijmt zowel op "verstop" als op "knop".